«Χίος 1912 -2012 εκατό χρόνια Ελευθερία; – μια πρώτη προσέγγιση» ονομάζεται η ομαδική έκθεση που διοργανώνει …
η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη, Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικής δράσης με έδρα τη Χίο, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου, και φιλοξενεί το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 29 Απριλίου 2012.
Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στις 19:00 και διανθίζονται από την παρουσία του Strovili Quintet και τις συνθέσεις του Γιάννη Χούλη με επιρροές από την ethnic Jazz σκηνή, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν και παράλληλα δρώμενα όπως θεατρικό παιχνίδι, εικαστικό εργαστήρι και κινηματογραφικές προβολές.
Στην έκθεση παρουσιάζουν τη δουλειά τους 20 ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, Χιώτες ή χιακής καταγωγής, που δουλεύουν με διαφορετικά υλικά (ζωγραφική, μικρογλυπτική, κεραμική, φωτογραφία, βίντεο κ.ά.), όπως και μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου.
Συμμετέχουν (αλφαβητικά):
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Κίτσα Αγγελάκου, Βασιλική Αντωνοπούλου, Γιώργος Βαβυλουσάκης, Κωνσταντίνος Βαβυλουσάκης, Γιώργος Ζυμαράκης, Δημήτρης Κοιλαλούς, Mικελία Λεγάτου, Σιδερής Λοΐζος, Γιώργος Μουτσάτσος, Μαρία Μπαχά, Νίκος Μπουμπάρης, Νίκος Παπαδημητρίου, Κική Περιβολάρη, Αφροδίτη Σεζένια, Αλεξάνδρα Στραβοράβδη, Αντώνης Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνα Φόρου, Νικόλας Χατζής, Έβης Χρήστου, Σάντρα Χρήστου, Φωτογραφική Λέσχη Χίου
Για την έκθεση και το σκεπτικό της η θεωρητικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου γράφει στον κατάλογο της έκθεσης: “Η απάντηση στο τι σημαίνει ελευθερία είναι τόσο πολυδιάστατη όσο, για παράδειγμα, η απεικόνισή της στην παρούσα έκθεση. Η ελευθερία ως νοσταλγία, αναπόληση, ενδοσκόπηση ή αντικείμενο ειρωνείας παίρνει μορφές που άπτονται του προσωπικού και του κοινωνικού, του τοπικού και του ευρύτερου, του φαντασιακού και του πραγματιστικού, η ίδια ως προϊόν μιας άλλης ελευθερίας, της εικαστικής. Και αν μια έκθεση για την ελευθερία με αφορμή έναν τόπο ξεφεύγει από το χαρακτήρα της επετειακής ανάμνησης, αυτό οφείλεται στο ότι το σημείο στίξης που ακολουθεί τον τίτλο της είναι το ερωτηματικό.”
Απώτερος στόχος είναι η έκθεση να εξελιχθεί, να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή και άλλων Χιωτών καλλιτεχνών, όπως επίσης, κι άλλων μέσων έκφρασης και να παρουσιαστεί στη Χίο αποτελώντας αφετηρία για ώριμο δημιουργικό διάλογο στο μέλλον.
Ενώ, μέρος της έκθεσης θα παρουσιαστεί στη Χίο, το Νοέμβριο 2012, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφτούν και σχολεία.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, (εγκαίνια) 20:00 – 21:00
• Strovili Quintet
Συμμετέχουν: Γιάννης Κινινής (σαξόφωνο, φλάουτο), Δημήτρης Χιώτης (κρητική λύρα), Χρυσόστομος Μπουκάλης (κόντρα μπάσο), Γιάννης Ηλιάκης (τύμπανα), Γιάννης Χούλης (κλασική κιθάρα, τζουρά), Αθηνά Χιώτη (τραγούδι)
Συνθέσεις του Γιάννη Χούλη και αυτοσχεδιασμοί με αναφορές στην έθνικ τζαζ και την ελληνική μουσική παράδοση.
Δευτέρα 9 Απριλίου, 19:00 – 21:00
• Ζωγραφίζουμε μια Mandala με θέμα την ελευθερία!!!
Με την Asupta και την Urja
Με αφορμή την έκθεση τη Δευτέρα 9 Απριλίου από τις 19:00 έως τις 21:00 ανοικτή συνάντηση για τη συν-δημιουργία μιας mandala με θέμα “Ελευθερία;!”
Μanda στα σανσκριτικά σημαίνει βαθύτερη ουσία ενώ la σημαίνει δοχείο. Μέσω της mandala με πηγαία – αυθόρμητη ζωγραφική θα αναζητηθεί βιωματικά και μέσα από μία δημιουργική διαδικασία η σημασία της ελευθερίας για τον καθένα και ο τρόπος που βιώνεται η ποιότητα της ελευθέριας στο εδώ και τώρα πέρα από τα όρια του νου.
Η Αsupta Μικελία Λεγάτου γεννήθηκε στη Χίο, όπου ζει και εργάζεται. Παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής στην Αθήνα, στο τμήμα κεραμικής του ΕΟΜΜΕΧ, το 1984 – 1985. Από το 1985 διατηρεί το εργαστήρι της στη Χίο, μαζί με μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Στον ίδιο χώρο έχει δημιουργήσει το \’\’Γαία – Κέντρο Διαλογισμού & Δημιουργικών Τεχνών\’\’.
Η Deva Urja – Ιωάννα Μακράκη σπούδασε σκηνοθεσία στις Η.Π.Α. και εργάστηκε σαν σκηνοθέτιδα στη Νέα Υόρκη. Το 1997, έγινε μαθήτρια του Osho και εκπαιδεύτηκε στο Osho Multiversity της Poona, στην Ινδία, στις τεχνικές Counseling, Zen Theater, Hypnosis, N.L.P., Breathing, Reiki, Transessence, & Meditative Therapies. Πρόσφατα δημιούργησε ένα νέο κέντρο διαλογισμού και εναλλακτικών θεραπειών, το Οsho Athens – The Secret Garden στο Λαγονήσι.
Σάββατο 28 Απριλίου 2012, 11:00-13:00
• Θεατρικό παιχνίδι με την ηθοποιό Αρκαδία Ψάλτη βασισμένο σε έργα της έκθεσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ:
• Παρασκευή 27 Απριλίου 2012
20:00 “Xίων Τόποι” ένα φωτογραφικό οδοιπορικό. Παραγωγή της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου (2009, διάρκεια 36\’)
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, εμπλουτισμένο με κείμενα και μουσική, ξεναγεί το θεατή σε γνωστά και άγνωστα τοπία της Χίου, με σεβασμό στα αποτυπώματα του χρόνου και των ανθρώπων. Μία παραγωγή της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. Παρουσιάζεται δουλειά των μελών: Γιάννη Βούλγαρη, Μιχάλη Καστερνούδη, Γιάννη Μαλανδρινού, Σταμάτη Μενή, Γιάννη Οικονόμου, Μιχάλη Πλακωτάρη, Ισίδωρου Πλακωτάρη, Κώστα Σμυρνιούδη, Έφης Συρβίτη, Ευάγγελου Φαρμάκη, Απόστολου Φλιούκα
20:40 “Ο τυφλός Ψαράς” του Στράτου Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου (2011, διάρκεια 37\’) .
Το ντοκιμαντέρ που μάγεψε το κοινό στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα, απέσπασε το 1ο βραβείο Κοινού, επιλέχτηκε να συμμετάσχει σε 5 Διεθνή Φεστιβάλ και να παρουσιαστεί σε 13 πόλεις της Ελλάδας.
Η ιστορία του κυρ Γιάννη, του τυφλού Ψαρά από τη Λαγκάδα της Χίου που εμφανίζεται σαν ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις που αγκαλιάζει το ποιητικό παράδοξο της ζωής. Σαλπάρουμε μαζί του σε ένα ταξίδι που το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του, σε μια πορεία που αποκαλύπτει το σθένος και την υπέρβαση του ανθρώπινου πνεύματος.
21:20 «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη (1986, διάρκεια 75\’)
Καλοκαίρι 1960, σ\’ ένα γραφικό χωριό της Χίου, τελευταίες μέρες του σχολικού έτους. Η φιλία δυο αγοριών της Δ’ τάξης του Δημοτικού κλονίζεται. Το σχολείο κλείνει και τα δυο παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού χωριστά. Ο ένας βοηθάει τη μητέρα του στα μαστιχόδεντρα, τα δέντρα που πληγώνονται και δακρύζουν την αστραφτερή τους μαστίχα. Ο άλλος, ακολουθεί τον δικό του, μοναχικό δρόμο και προσπαθεί να ξεφύγει από τη δική του αυταρχική μάνα, που συνηθίζει να τον κυνηγά με τον πλάστη στα σοκάκια του χωριού. Μια τυχαία συνάντησή τους κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας καταδίωξης γίνεται αφορμή να επανασυνδεθούν και να περάσουν μαζί το υπόλοιπο καλοκαίρι.
• Σάββατο 28 Απριλίου 2012
19:00 “Xίων Τόποι” ένα φωτογραφικό οδοιπορικό. Παραγωγή της Φωτογραφικής λέσχης Χίου σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου (2009, διάρκεια 36\’)
19:40 “Ο τυφλός Ψαράς” του Στράτου Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου (2011, διάρκεια 37\’).
20:20 «H Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη (1999, διάρκεια 176\’)
Στη Χίο του 1960, μετά τον ξαφνικό θάνατο του αγροφύλακα του Θολοποταμίου κανένας αντικαταστάτης του δεν μπορεί να στεριώσει στην κοινότητα. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν τη φήμη πονηρών ανθρώπων και οι αγροφύλακες φοβούνται ότι ο αδικοχαμένος συνάδελφός τους έχει στοιχειώσει την περιοχή. Οι αντικαταστάτες εκτός από την φύλαξη της περιοχής θέτουν ως στόχο και μια νεαρή κι ατίθαση κοπέλα, την Ελισσώ. Είναι άνθρωποι με διαφορετικά πάθη και αδυναμίες, οι οποίοι εναλλάσσονται παράλληλα με τις εποχές, καθώς οι Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι χρωματίζουν ηχητικά τις τέσσερις διαφορετικές εικόνες της ελληνικής φύσης.