Το γεγονός ότι ζω και δουλεύω σήμερα στο θέατρο, στην Ελλάδα, είναι για εμένα μια μεγάλη ικανοποίηση παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουν. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή.

Παρότι σπούδασα πολιτικός μηχανικός και σκηνοθεσία κινηματογράφου, το θέατρο είχε και έχει πάντα μια πολύ σημαντική θέση στη ζωή μου. Για αυτό φυσικά ευθύνεται η μητέρα μου, μέσω της οποίας έχω ζήσει και μεγαλώσει στο θέατρο. Η μητέρα μου είναι ένας άνθρωπος που δεν θα σταματήσω ποτέ να θαυμάζω. Την ευαισθησία της, τη δημιουργικότητα, την πειθαρχία και την ακατάπαυστη επιμονή της.

Πάντα μέσα από τις παραστάσεις μου, μου αρέσει να αφηγούμαι ιστορίες, παραμύθια τρόπον τινά. Είτε αυτό απευθύνεται σε ενήλικες είτε σε παιδιά. Διότι πιστεύω πως όλοι μας αγαπάμε «τα παραμύθια» ανεξαρτήτως ηλικίας. Έτσι κάποιες φορές λέω παραμύθια για μεγάλους και κάποιες παραμύθια για παιδιά.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ποιοτικό θέατρο για τα παιδιά. Δεν πρόκειται απλώς για ψυχαγωγία, αλλά για τη δημιουργία εμπειριών που θα διαμορφώσουν τη φαντασία τους, θα διευρύνουν τους κόσμους τους και θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν σύνθετες έννοιες με έναν προσιτό τρόπο.

Τα παιδιά αξίζουν το καλύτερο που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Και φυσικά το να δημιουργείς κάτι για παιδιά είναι από τις πιο διασκεδαστικές και δημιουργικές διαδικασίες.

Το να βλέπεις τα παιδιά να αντιδρούν σε κάτι που έχεις δημιουργήσει – είτε γελώντας, είτε προβληματισμένα, είτε απορροφημένα στη στιγμή – είναι πραγματικά καταπληκτικό. Και γι’ αυτό θεωρώ τη δουλειά που κάνουμε για τα παιδιά τόσο σημαντική: γιατί έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την κατανόησή τους για τον κόσμο, να εξάψει τη δημιουργικότητά τους και να τα εμπνεύσει με τρόπους που ίσως μείνουν μαζί τους για καιρό.

Η συνεργασία μου με το Ίδρυμα Βασίλη κι Ελίζας Γουλανδρή ξεκίνησε με δύο sold out παραγωγές παιδικών παραστάσεων στο θέατρο του μουσείου-έναν πανέμορφο και εμπνευσμένο χώρο που προσθέτει άλλη μια διάσταση στη μαγεία της παράστασης. Είναι μοναδική ευκαιρία το να προσκαλείς ανθρώπους να δουν μια παράσταση μέσα σε ένα χώρο κυριολεκτικά γεμάτο τέχνη.

Για μένα η πρόκληση σε μια παράσταση είναι να φέρνω τη φαντασία και το «παιχνίδι» στο ενήλικο κοινό και αντίστοιχα την ποιότητα και τη πρόσβαση στη τέχνη στο εφηβικό και παιδικό κοινό.

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα καταφέρνει η μουσική του Νίκου Κυπουργού. Οι συνθέσεις του με συγκινούν και με συγκινούσαν από πάντα. Εξ ίσου ως ενήλικα όπως με συγκινούσαν και ως παιδί μιας και καταφέρνουν να συνδυάζουν την παιδική αθωότητα με μελωδίες και ενορχηστρώσεις που μαγεύουν τόσο μικρούς όσο και μεγάλους. Έτσι σκεφτόμουν από καιρό να προτείνω μια τέτοια συνεργασία.

Και πού αλλού θα μπορούσε να γίνει η παράσταση μας παρά «Μες το μουσείο» κυριολεκτικά. Όπως το λέει και το υπέροχο τραγούδι του Νίκου.

Είμαι ενθουσιασμένη λοιπόν που επιστρέφω στο υπέροχο χώρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή αυτή τη φορά για μια σειρά συναυλιών με τον αγαπημένο σε όλους μας Νίκο Κυπουργό αλλά και μια φοβερή ομάδα καλλιτεχνών επί σκηνής.

Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ξανά ζωντανά τις υπέροχες μουσικές της Λιλιπούπολης, των Μυστικών του Κήπου και τόσων άλλων αγαπημένων κομματιών. Έχουμε την φοβερή τύχη να έχουμε μαζί μας εξαιρετικούς μουσικούς, το Μίλτο Παπαστάμου στο βιολί, τον Θωμά Κοντογεώργη στο πιάνο, τη Σοφία Ευκλείδου στο βιολοντσέλο και τον Κώστα Ιωαννίδη στο κλαρινέτο και φυσικά την μοναδική Σαβίνα Γιαννάτου και το Δώρο Δημοσθένους. Μαζί μας, επίσης, θα είναι και η χορωδία του 2ου & 3ου δημοτικού σχολείου Παπάγου υπό τη διεύθυνση του Θωμά Κοντογεώργη. Αυτή η συναυλία είναι γεμάτη χαρά, εκπλήξεις και μια δόση φαντασίας. Σκηνοθετικά το αντιμετώπισα σαν μια Αφήγηση παραμυθιού προσθέτοντας μικρά κείμενα και εικόνες που παίρνουν μορφή από τον ηθοποιό και ακροβάτη, τον υπέροχο Γιάννη Σμέρο. Ανυπομονώ λοιπόν να το μοιραστώ μαζί σας!

***

Η παράσταση «Μες στο Μουσείο» σε σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στις 21, 22, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Μες στο Μουσείο: Μια μουσική γιορτή για όλη την οικογένεια με τον Νίκο Κυπουργό στο Ίδρυμα Γουλανδρή