Χοντρός-Λιγνός, παιδική παράσταση από την Πολιτεία Θεάτρου

Η ΠΑΙΔΙΚΗ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ» με υπερηφάνεια παρουσιάζει από τις 6 Νοεμβρίου 2016 την παράσταση Χοντρός-Λιγνός.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ» με υπερηφάνεια παρουσιάζει από τις 6 Νοεμβρίου 2016 την παράσταση Χοντρός-Λιγνός. Για παιδιά από τριών (3) έως…. χρονών!

Μας έχουν χαρίσει απίστευτο γέλιο! Έχουν μεγαλώσει ολόκληρες γενιές με τις χαρακτηριστικές τους φιγούρες. Και χωρίς ίσως να το περιμένουν, έγιναν γνωστοί όχι μόνο στα πέρατα του κόσμου αλλά τ’ όνομά τους ταξίδεψε και μέσα στις δεκαετίες. Ποιος δεν γνωρίζει το Χοντρό (Όλιβερ Χάρντυ) και τον Λιγνό (Σταν Λωρέλ)! Το αχτύπητο και διασημότερο κωμικό δίδυμο στην ιστορία του κινηματογράφου!

Αυτούς τους λατρεμένους κωμικούς ήρωες των παιδικών μας χρόνων, που μας χάρισαν άφθονο γέλιο στα δικά μας παιδικά «χρόνια της αθωότητας», θέλουμε να γνωρίσουμε στους μικρούς συμπολίτες μας, στα σημερινά παιδιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έρθουν σε ζωντανή επαφή με κάποια από τα πιο πετυχημένα αστεία και θεαματικές γκάφες των δύο ανυπέρβλητων αυτών κωμικών.

Ο Άρθουρ Στάνλεϋ Τζέφερσον-το πραγματικό όνομα του Λιγνού-γεννήθηκε στην Αγγλία το 1890. Με θεατρικές καταβολές έδειξε γρήγορα το ταλέντο του και σε ηλικία μόλις 16 ετών κάνει το ντεμπούτο του. Σε ηλικία 20 ετών, έγινε μέλος του θιάσου Φρεντ Κάρνο. Συνεργάτης του δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Τσάρλι Τσάπλιν. Από το 1918 μέχρι το τέλος της ζωής του το 1965, ο Λόρελ δεν βρέθηκε ποτέ χωρίς σύντροφο. Όμως άργησε πολύ να βρει πραγματική ευτυχία απ’ τους γάμους του. Καλόκαρδος και φιλότιμος, έπεφτε συχνά θύμα «μεγαιρών», που προσπαθούσαν να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής του. Αποτέλεσμα 5 γάμοι και 4 διαζύγια!

Ο Όλιβερ Χάρντυ γεννήθηκε το στην Τζώρτζια των Η.Π.Α. το 1892. Ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και πέθανε όταν ο Όλιβερ ήταν 10 ετών. Παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του δεν είχε καμία σχέση με την υποκριτική, ο Όλιβερ τραγουδούσε και έπαιζε εξαιρετικά καλά. Είχε φυσική κλίση στο τραγούδι (όλη η οικογένεια αγαπούσε τη μουσική) και σπούδασε μάλιστα τενόρος στη Μουσική Ακαδημία της Ατλάντας. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1914 και στα επόμενα χρόνια ερμήνευσε δευτερεύοντες ρόλους. Ζύγιζε 127 κιλά και είχε ύψος 1,88 μ. Η αγάπη του στο φαγητό τον βοήθησε να διατηρήσει τον όγκο του, αν και νέος ασχολιόταν με τα σπορ, έπαιζε ποδόσφαιρο και λάτρευε (ως μεγάλος) το γκολφ. Ήταν ευκίνητος και πολύ καλός χορευτής. Πριν γνωρίσει τον Σταν Λόρελ, ο Όλιβερ Χάρντι είχε παίξει σε περισσότερες από 250 ταινίες.

Οι δρόμοι τους συναντιούνται πολλά χρόνια αργότερα, το 1921, όταν συμπρωταγωνιστούν στην ταινία Το Τυχερό Σκυλί (The Lucky Dog). Μετά την πρώτη τους συνάντηση πέρασαν 2-3 χρόνια χωρίς να έχουν καμία απολύτως επικοινωνία. Το δίδυμο δημιουργήθηκε από τον παραγωγό Χολ Ρόουτς- πνευματικό πατέρα του Χοντρού και του Λιγνού- που αντιλαμβάνεται τη χημεία τους, βλέπει αυτό που κανείς άλλος δεν είδε και το 1926 τους δίνει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία Σαρανταπέντε Λεπτά Από Το Χόλυγουντ (Forty Five Minutes From Hollywood). Σκηνοθέτης όλων των έργων τους ο Λίο Μακ Κάρεϊ.

Από τότε και για τα επόμενα 20 χρόνια, οι δυό τους θα γεμίζουν τους κινηματογράφους και θάναι περιζήτητοι στα μεγάλα στούντιο. Καθιερώνονται σαν δύο από τους καλύτερους κωμικούς στον κόσμο και κατατάσσονται μέσα στους 50 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Η καριέρα τους απογειώθηκε από το 1925 ως τα μέσα του 1940. Από το 1927 έως το 1932 γύρισαν 32 ταινίες μικρού μήκους, ως επί το πλείστον βουβές. Από το 1932 άρχισαν την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, με ομιλία. Η τελευταία τους ταινία που γυρίστηκε στις Η.Π.Α. έχει τίτλο Οι Ταυρομάχοι (The Bull Fighters) και προβλήθηκε το 1945, ενώ το «κύκνειο άσμα» τους  αποτέλεσε η ταινία Οι Νέοι Ροβινσώνες  που γύρισαν στη Γαλλία το 1950. Περισσότερες από 100 ταινίες γύρισαν ως ζευγάρι. Πέντε χρόνια αργότερα αποφασίζουν να αποσυρθούν από τον κινηματογράφο. Το 1955 ο Χοντρός και ο Λιγνός εμφανίστηκαν για τελευταία φορά μαζί στην τηλεόραση του BBC.

Ο Όλιβερ Χάρντυ αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του. Η καρδιά του από το 1954 και μετά τον προδίδει πολλές φορές κι ο γιατρός του τον βάζει σε πρόγραμμα διατροφής για να χάσει βάρος. Μέσα σε λίγες εβδομάδες χάνει 45 κιλά (όταν πέθανε ζύγιζε μόλις 65 κιλά) κι ο οργανισμός του δεν αντέχει. Παθαίνει εγκεφαλικό, παραλύει και χάνει την ικανότητα της ομιλίας. Το 1957 αφήνει την τελευταία του πνοή κι ο Σταν Λωρέλ, το έτερον ήμισυ του, πέφτει σε κατάθλιψη. Αρνείται να πάει στην κηδεία του Όλιβερ και στις παρατηρήσεις των φίλων του, απαντά «Ο Χοντρός θα καταλάβει». Μετά το θάνατο του φίλου του, αρνείται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε τηλεοπτική ή κινηματογραφική δουλειά, παρά τις μεγάλες προσφορές που δέχεται. Το 1960 η Ακαδημία Κινηματογράφου βραβεύει τον Λωρέλ μ’ ένα ειδικό Όσκαρ για την δημιουργικότητά του στην κωμωδία. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1965, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο απίστευτου γέλιου!

Οι δύο ηθοποιοί με το θάνατό τους πέρασαν στη σφαίρα του μύθου. Και σηματοδότησαν μια κινηματογραφική εποχή που όλα ήταν πιο αγνά και πιο καθαρά. Ο Λωρέλ και ο Χάρντι είχαν μία επαγγελματική φιλοδοξία και μόνο. Να κάνουν τους ανθρώπους να γελούν. Οι κωμωδίες τους, απλές σε δράση, γίνονταν απολαυστικές από τις συνεχείς ανατροπές των καταστάσεων, τα εναλλασσόμενα γκαγκ και τα άφθονα στοιχεία από τις μεθόδους και την τεχνική των κλόουν. Ήρωες μικροαστικής προέλευσης, ήθελαν να γίνουν κοινωνικά σεβαστοί αλλά και αρεστοί. Φορούσαν αξιοπρεπή κοστούμια, σκληρά καπέλα και απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με την προσφώνηση “Mister”. Αποκτούσαν μία καθωσπρέπει απασχόληση ως μεταφορείς πιάνων ή πωλητές χριστουγεννιάτικων δέντρων κι αν στο τέλος τα έκαναν θάλασσα, αυτό δεν έβλαπτε παρά τους ίδιους. Τα αστεία τους έκαναν τα παιδιά να ξεκαρδίζονται γιατί αναγνώριζαν στα πρόσωπα των δύο κωμικών τη δική τους αδεξιότητα και αθωότητα.

Σκηνοθεσία-Επιμέλεια Σκηνικών/ Κοστουμιών/ Μουσικής: Μαρία Μπαλτατζή

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)

Αχιλλέας Δημητριάδης: Χοντρός

Θόδωρος Παπαδόπουλος: Λιγνός

Μαρία Τοπάλη

Βασιλική Χαραλαμπίδου

Διάρκεια Παράστασης: 75΄

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ