Χορεύοντας τον χορό μου: Εργαστήριο από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Εναλλακτική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές – Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο των συνεργασιών τους με κοινωνικούς φορείς, αναπτύσσουν προγράμματα που διευρύνουν τις καλλιτεχνικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κίνησης με τον τίτλο Χορεύοντας τον χορό μου, σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να διερευνηθεί η σχέση του ατόμου με τη σωματικότητα και τα όριά της. Η μέθοδος που θα προταθεί κατά τη διάρκειά του εργαστηρίου βασίζεται στην ενέργεια και την ελευθερία που υπαγορεύει η τέχνη του ισπανικού φλαμένκο. Η ομάδα χορού Βulerinas, υπεύθυνη για τον συντονισμό του εργαστηρίου, σημειώνει ότι “στο είδος αυτό η ελεύθερη έκφραση συναισθημάτων συναντά την αυστηρή δομή των λαϊκών ρυθμών και της μουσικής του ισπανικού νότου”. Χαρακτηριστικό στοιχείο της κινησιολογίας του φλαμένκο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος του σώματος το οποίο να στέκει αμέτοχο.

Το εργαστήριο, το οποίο θα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 και κάθε Πέμπτη έως τον Μάιο του 2018, στις Αίθουσες Δοκιμών Μπαλέτου της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει κινησιολογικά έννοιες όπως η επιθυμία η ανομοίωση και το όνειρο, μέσα από την εμβληματική μορφή του Δον Κιχώτη του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες.

«Το ντουέντε επιδρά πάνω στο σώμα της χορεύτριας όπως ο άνεμος πάνω στην άμμο. Με μαγικές δυνάμεις μεταμορφώνει ένα απλό κορίτσι σε φεγγαρόπληκτη παραλυτική, κάνει ένα τσακισμένο γεροζητιάνο που γυρίζει τις ταβέρνες να κοκκινίζει σαν έφηβος, κρύβει μέσα σε μακριές πλεξίδες το άρωμα του λιμανιού τη νύχτα και κάθε στιγμή εμπνέει στα χέρια κινήσεις που γέννησαν τους χορούς όλων των καιρών.»

Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, Άνοιξη 1930

Συντελεστές:

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Ομάδα Χορού Βulerinas  (Χριστίνα Καράμπαμπα, Εύα Καρτερού, Βίκυ Σκορδαλή, Seda Karayilan).

* Θέρμες ευχαριστίες στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία τους.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ