Ο Κινητήρας Studio παρουσιάζει το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε και τη Χλόη Μελίδου από την Κύπρο και τα έργα τους

«Γραμμική Γραφή σκίτσο Β’», της Χλόης Μελίδου
«Ήταν …Κάθε Φορά», της Χλόης Μελίδου
«3-fold», της Ρούλας Κλεοβούλου

Τα έργα «Ήταν …Κάθε Φορά» και «Γραμμική Γραφή, σκίτσο Β’» της Χλόης Μελίδου αποτελούν μία ενότητα και είναι μέρος της έρευνας της χορογράφου σχετικά με την παράδοση, και τα παραμύθια. Δύο έργα με έντονα παραδοσιακά στοιχεία, με διακριτικές αναφορές σε θρησκευτικούς περιορισμούς και επηρεασμούς, και ταυτόχρονα  ένα σχόλιο όσον αφορά τις επιθυμίες, τα όνειρα και τα θέλω, που μετατρέπονται σε «αυτοσκοπό». 

Προσπάθεια της χορογράφου είναι να τονίσει τον «μινιμαλισμό» στην φόρμα του παραδοσιακού χορού, της παραδοσιακής μουσικής και το στοιχείο της επανάληψης μέσα στην δομή τους.

Μέσα από το παραμύθι, την μουσική και τη χορογραφική διαδικασία, η χορογράφος προσπαθεί να τονίσει τις επαναλαμβανόμενες αρχετυπικές εικόνες, φράσεις και κινήσεις, δοκιμάζοντας τα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής. 
Και ναι…ίσως  οι μάγισσες και το σκοτεινό μαγεμένο δάσος αντικαταστάθηκαν από διαστημικά τοπία και εξωγήινα όντα, αλλά η χορογράφος θα επιμείνει στον παλιό, καλό και γνώριμο της δράκο! 

«Γραμμική Γραφή σκίτσο Β’», της Χλόης Μελίδου

 
Το έργο παρουσιάστηκε στην πρώτη του μορφή στην Πλατφόρμα Χορού Κύπρου, θέατρο Ριάλτο στην Λεμεσό τον Μάρτιο του 2011.

Χορογραφία: Χλόη Μελίδου
Χορεύουν: Χλόη Μελίδου, Μάγια Μηνά
 Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης
Κοστούμια: Ατελιέ Παντελής
Σκηνικά/Κατασκευή σκηνικού: Έλενα Κοτασβίλι
Κείμενα: αποσπάσματα από το Κυπριακό παραδοσιακό παραμύθι «Ο Βασιλιάς που είσιεν τρείς γιούες» ( από το βιβλίο Λαϊκές διηγήσεις, Θράκη Αιγαίο Κύπρος, από το Κυπριακό Κέντρο Μελετών 2004)
Μουσική: Κρουστά από την φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού, παραδοσιακή κυπριακή μουσική ( από τη συλλογή  «Κύπρος Δημοτική Μουσική» του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος).
Διάρκεια:18’

«Ήταν …Κάθε Φορά», της Χλόης Μελίδου

Μέσα από το παραμύθι, την μουσική και την κίνηση, η χορογράφος προσπαθεί να εντοπίσει τις  επαναλαμβανόμενες αρχετυπικές εικόνες, (λεκτικές και κινητικές) που μεταλλάσσονται στον χρόνο και συνδέουν το παρελθόν με το παρόν.
Το έργο παρουσιάστηκε στην πρώτη του μορφή το 2008 στο φεστιβάλ Printemps de Poètes στο Παρίσι, σε εξέλιξη του παρουσιάστηκε στην Πλατφόρμα Χορού Κύπρου το 2009, στο Λονδίνο στο F.I.T.A. festival, το 2009, στην Λευκωσία το 2010 και στα πλαίσια του Open House Dance And Performance Festival της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού το 2010.
 
Χορογραφία: Χλόη Μελίδου
Ερμηνεία: Χλόη Μελίδου
Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης
Κείμενα: αποσπάσματα από Ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια και από παραμύθια των αδελφών Γκριμ.
Μουσική: Okay Temiz MEHTERAN, Babazula ROOTS, Loreena Mackennitt AN ANCIENT MUSE

«3-fold», της Ρούλας Κλεοβούλου

Ένα χοροθεατρικό έργο με θέμα τα «όρια». Οι τρεις χορεύτριες ψάχνουν τα όριά τους, κοινωνικά και συναισθηματικά, τα όρια που σχετίζονται με τον χώρο, τον χρόνο, την κίνηση. Τα όρια μεταξύ τους, τα όρια μέσα τους και γύρω τους.
Το έργο «3-fold», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου του 2008, και στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού τον Ιούνιο του 2008, στο θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού.

Χορογραφία: Ρούλα Κλεοβούλου
Χορεύουν: Αριάνα Μαρκουλίδου, Μιλένα Ούγκρεν Κούλα, Χλόη Μελίδου
Μουσική:Aphex Twin, Astralasia, Autechre, REM
Κοστούμια: Νάταλυ Κωνσταντινίδου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
 

*Τα τρία έργα θα παρουσιαστούν και θα παρουσιαστούν και τις δύο βραδιές.

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΟΜΑΔΑ ΠΕΝΤΕ

Το  Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε ιδρύθηκε το 1999, μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του 21 έργα, με συμμετοχές στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού αλλά και ανεξάρτητες και άλλες παραγωγές.

Το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού (2007)  όπως και της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου (2004).

Βασικοί συντελεστές της ομάδας από την ίδρυση της είναι η Ρούλα Κλεοβούλου και η Χλόη Μελίδου.