Χου;, από τον Θύμιο Ατζακά στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Ένας περιστρεφόμενος δερβίσης σε ένα τροπικό ορατόριο

Ένα σύγχρονο modal oratorium για δύο τραγουδιστές, μικρή βυζαντινή χορωδία, ensemble εννέα μουσικών και περιστρεφόμενο δερβίσση, παρουσιάζεται από τον Θύμιο Ατζακά στις Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής.

«ΧΟΥ» (Αυτός) είναι η ιερή συλλαβή-εκπνοή που αγκαλιάζει όλα τα ονόματα που έδωσε ο άνθρωπος στο Θεό. Τη χρησιμοποιούν οι μυημένοι σούφι όλης της Ανατολής για να σπάσουν το φράγμα της φυσικής αναπνοής και να αφεθούν ελεύθεροι στην αγκαλιά του «Αγαπημένου». Στην αρχαία αιγυπτιακή θεογονία ο «ΧΟΥ» είναι η ιερή οντότητα της πρώτης λέξης, του Λόγου της δημιουργίας, που λέγεται ότι είπε ο Ατούμ κατά την εκσπερμάτισή του ή τη στιγμή του αυτό-ευνουχισμού του, κατά την αυνανιστική πράξη της δημιουργίας. Τέλος, το «ΧΟΥ;» (who?) είναι μία ερώτηση. ΠΟΙΟΣ;

To έργο «ΧΟΥ;», μέσα από μία μουσική περιδίνηση, οδηγεί τον ήχο και το ανθρώπινο σώμα στον εκστατικό τόπο της μουσικής και του λόγου. Η παράσταση εμπνέεται από την εκλεπτυσμένη μουσική φόρμα του «αγίν», ενός μυσταγωγικού μουσικοποιητικού συμβάντος που ανθίζει στους κύκλους των σούφι δερβίσσιδων της Κωνσταντινούπολης ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος στη φιλολογία της ανατολικής λατρευτικής μουσικής.

Διανθισμένο με «κρατήματα» βυζαντινής μουσικής, δηλαδή φωνητικές συνθέσεις που αποτελούν, ίσως, την πιο ενδιαφέρουσα μορφή αυτόνομης «καθαρής» μουσικής της βυζαντινής μελοποιίας, το έργο ανοίγει ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ετερόκλητων παραδόσεων και μουσικών ιδιωμάτων. Καθώς η κυκλική φόρμα 70 λεπτών συνεχόμενης ζωντανής μουσικής θα ξετυλιχτεί επί σκηνής, ο χαρισματικός χορευτής και performer Ziya Azazi θα μπει σε στροβιλισμό επιχειρώντας τη μετάβαση του κοινού σε έναν άχρονο και άρρητο τόπο εκστατικού βιώματος. Με όχημα μία ανθολογία κειμένων από την «Οκτάνα» του Ανδρέα Εμπειρίκου και τις «Τερτσίνες» του Νίκου Καζαντζάκη, το «ΧΟΥ;» θέτει ένα ερώτημα που δεν περιμένει απάντηση παρά μόνο μας προσκαλεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε Ανατολή και Δύση, να εξερευνήσουμε το φωτεινό μας εαυτό.

Συντελεστές

Ιδέα, μουσική: Θύμιος Ατζακάς
Στίχοι, κείμενα: Νίκος Καζαντζάκης, Ανδρέας Εμπειρίκος
Xορός, σκηνική επιμέλεια: Ζίγια Αζάζι (Τουρκία)
Τραγούδι: Νίκος Σπανός, κόντρα τενόρος
Σπύρος Σακκάς, βαρύτονος
Χορωδοί, ψάλτες: Eυγένιος Βούλγαρης, Γιάννης Διονυσίου, Αχιλλέας Τίγκας, Δήμος Παπατζαλάκης

Μουσικοί

Χάρης Λαμπράκης, Νίκος Παραουλάκης, νέυ, μαντούρα
Ευγένιος Βούλγαρης, γυαλί ταμπούρ, προετοιμασία χορωδίας
Βαγγέλης Πασχαλίδης, σαντούρι
James Wylie, Fausto Sierrakowsi, Bastian Duncker, άλτο σαξόφωνα
Χρήστος Γιάκκας, μπάσο τρομπόνι
Εύη Φιλίππου, Δημήτρης Ζαχαράκης, Θύμιος Ατζακάς, κρουστά

Φώτα, προβολές: Aλέξανδρος Σεϊταρίδης
Εικαστικά προβολών: Χλόη Ατζακά
Φιλολογική επιμέλεια κειμένων: Ασημένια Σαράφη

Βιογραφικά

Ζίγια Αζάζι χορός, σκηνική επιμέλεια

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Τουρκίας και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε σπουδές στον σύγχρονο χορό. Το 1999 άρχισε να εξερευνά τον παραδοσιακό χορό των σούφι και χαρακτηρίστηκε ως «ο πιο εντυπωσιακός χορευτής της χρονιάς» από το περιοδικό Ballet International Magazine. Συνεργάστηκε με σημαντικά θέατρα όπως Λαϊκή Όπερα Βιέννης, Θέατρο Στουτγάρδης, Μεγάλο Θέατρο Γενεύης κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές παγκοσμίως, έχει βραβευθεί επανειλημμένα και έχει συνεργαστεί με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες, όπως Γιαν Φαμπρ, Σίβερτ Χόιεμ, Μερκάν Ντέντε, ως χορογράφος και σολίστ χορευτής. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, εκπαιδεύοντας ανθρώπους στην τεχνική του στροβιλισμού. Η συνεχής αναζήτησή του για νέες τάσεις εναλλακτικών χορογραφιών και η μελέτη του πάνω στον παραδοσιακό χορό των σούφι οδήγησε στη δημιουργία της σόλο παράστασης Dervish, που έχει παρουσιαστεί παγκοσμίως, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού. Έχει διδάξει σε ακαδημαϊκό και μη ακαδημαϊκό πλαίσιο σε είκοσι χώρες.

Θύμιος Ατζακάς ιδέα, μουσική

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, της Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας και της Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας και διδάκτορας του Τμήματος Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 1997 ως το 2004 έζησε στη Γερμανία (Κολωνία, Λειψία, Βερολίνο). Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια κύριο αντικείμενό του είναι η ερμηνεία και εξερεύνηση νυκτών εγχόρδων, με πυρήνα το ούτι και τη μουσική προφορικότητα, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη σύγχρονη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, παραγωγός ή μέλος μουσικών συνόλων σε διεθνή φεστιβάλ και πρότζεκτ σε Ευρώπη, Ασία και Ιαπωνία. Ηχογράφησε και μαγνητοσκόπησε για την ελληνική και ξένη ραδιοτηλεόραση. Έχει ιδρύσει μουσικά σχήματα, ενώ από το 2010 είναι μέλος του συνόλου παλαιάς μουσικής Ex Silentio. Διδάσκει ούτι και συντονίζει μουσικά σύνολα στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας Μουσικό Χωριό (2006).


Διαβάστε επίσης:

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής επιστρέφουν στην ΕΛΣ

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ