Ζωγράφος αλλά και γλύπτης, πετυχημένος και στους δύο αυτούς τρόπους έκφρασης, ο Βαγγέλης Ρήνας διακρίνεται για την εφευρετικότητα, την εργατικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του. Αυτά τα τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτελούν το μέσο για την απόδοση έργων μεγάλης αισθητικής αξίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η δουλειά του έχει αναγνωριστεί στη Δύση με την ατομική έκθεση στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο Tenri της Νέας Υόρκης, αλλά και στη Ανατολή και συγκεκριμένα στην Κίνα. Μάλιστα ο Ρήνας είναι ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας εικαστικός που έκθεσε τη δουλειά του στην Εθνική Πινακοθήκη του Πεκίνου, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του.
Το Φετιχιέ Τζαμί αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί καλλιτέχνες υψηλού διαμετρήματος. Η φετινή παρουσία του Βαγγέλη Ρήνα έρχεται να υπογραμμίσει το διαρκές της προσπάθειας αυτής και φυσικά να προσδώσει τη δική της αυτόφωτη αίγλη.
«XΟΥΣ» είναι ο τίτλος που επελέγη για την περιοδική έκθεση. Το χώμα που εμπεριέχει το παρελθόν και κυοφορεί το μέλλον, αποτυπώνει σαν στρωματογραφία στα έργα του καλλιτέχνη τη διαχρονία, την συμπαντική ενέργεια, αλλά και το αρχέγονο παράλληλα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τα έργα του Bαγγέλη Ρήνα, που εκτίθενται στο Φετιχιέ Τζαμί, είναι δομές συμβολικού χαρακτήρα που αντλούν έμπνευση από μια δεξαμενή προ-πολιτισμικών αρχετυπικών συμβόλων για να αποκρυσταλλώσουν τη σχετικότητα του χρόνου. Η ιλύς κατακάθεται στη βάση των έργων. Η πατίνα του χρόνου έχει αφήσει τα ανεξίτηλα σημάδια της στο αβρό υπόλευκο πεδίο των βράχων. Η αρχαία σκωρία τα περιδένει. Η σινική μελάνη περνά από πάνω τους, ακολουθώντας θαρρείς τον ρυθμό των φλεβών της πέτρας, σε μια προσπάθεια να τα διαγράψει όλα και να γυρίσει τον χρόνο πίσω στη μήτρα της Μεγάλης Μητέρας θεάς.
Οι φυσιοκρατικοί όγκοι των βράχων διασπούν τα όρια του ζωγραφικού πίνακα και μοιάζουν να εκτείνονται έξω από τον καμβά, εισερχόμενοι ως αυθύπαρκτα τέχνεργα σε μια άχρονη ηρεμία που πλησιάζει την αρχή των μορφών. Μεταμορφώνονται σε στεατοπυγικά νεολιθικά ειδώλια της Θεσσαλίας, την αρχέγονη κληρονομιά μας που γεφυρώνεται με το σήμερα χάρη στα υπαρκτά πρόσωπα που ενσωματώνει στο έργο του ο Ρήνας.
Επιμέλεια: Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης, Βίβιαν Στάικου