Το χρέος που ξεπληρώθηκε αργά – Στέφαν Τσβάιχ

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί η ανθολογία διηγημάτων του Στέφαν Τσβάιχ, με τίτλο “Το χρέος που ξεπληρώθηκε αργά”, σε μετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου.

Μια έκδοση που περιλαµβάνει µια επιλογή από διηγήµατα και νουβέλες ενός από τους σηµαντικότερους γερµανόφωνους συγγραφείς όλων των εποχών και προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη µια αναπάντεχη θεώρηση του πολυποίκιλου πεζογραφικού έργου του Στέφαν Τσβάιχ.

Συγκεκριµένα περιλαµβάνονται οι ιστορίες:

• Το χρέος που ξεπληρώθηκε αργά
• Αυτός ήταν;
• Καλοκαιρινή νουβέλα
• Το χρονικό µιας κατάρρευσης
• Ταξίδι στο παρελθόν

«Η γραφή του Τσβάιχ είναι απολύτως ανθρωποκεντρική. Οι εναλλαγές των συναισθηµάτων, οι οποίες προκαλούνται από κάποιο φαινοµενικά τυχαίο εξωτερικό γεγονός, η διαχείρισή τους, ο τρόπος µε τον οποίο ο άνθρωπος έρχεται αντιµέτωπος µε τις πιο µύχιες σκέψεις του ή µε τους πιο µεγάλους φόβους του, περιγράφονται µε εξαιρετική ψυχολογική ακρίβεια και συνέπεια. Συναντάµε ανθρώπους µε εγγενή ροπή στην εξάρτηση, ανθρώπους που παραδίδονται στα πάθη τους µε µοιραίες συνέπειες, ανθρώπους που µπορούν να απολαµβάνουν στο έπακρο τη χαρά της ζωής, ανθρώπους λιγοµίλητους, ανθρώπους διαχυτικούς. Ένα από τα γοητευτικά στοιχεία της γραφής του Τσβάιχ είναι η κλιµάκωση του συναισθήµατος, η κορύφωση της εσωτερικής πάλης». – Από την εισαγωγή της μεταφράστριας

Έγραψε ο Τύπος:

Ένας από τους κλασικούς που πρέπει να ανακαλύψετε. – Times

Ο πολυγραφότατος Στέφαν Τσβάιχ, η ενσάρκωση του ευρωπαϊκού πνεύµατος, είναι σήµερα πιο επίκαιρος από ποτέ. – New York Times

Ο συγγραφέας

Ο πολυταξιδεμένος και πολυγραφότατος Stefan Zweig (Στέφαν Τσβάιχ) γεννήθηκε στη Βιέννη στις 28 Νοεμβρίου 1881. Ως το 1935 –αν εξαιρέσουμε τα πολυάριθμα ταξίδια του στο εξωτερικό– ζει στην Αυστρία (Βιέννη και Σάλτσμπουργκ). Μεταφράζει Βερλέν, Μποντλέρ και Βεράρεν, δημοσιεύει ποίηση, νουβέλες, θεατρικά, δοκίμια, καθώς και τα περισσότερα έργα μιας μεγάλης σειράς βιογραφικών μελετών και λογοτεχνικών πορτρέτων για μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος. Το 1933, με την ανάληψη της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές στη γειτονική Γερμανία, τα βιβλία του Τσβάιχ γίνονται στόχος της ναζιστικής προπαγάνδας. Το 1935 εγκαταλείπει οριστικά την Αυστρία, εγκαθίσταται στο Λονδίνο και το 1940 αποκτά τη βρετανική υπηκοότητα. Το 1941 φεύγει για τις ΗΠΑ και αποκεί για τη Βραζιλία. Πικραμένος από τα πολιτικά γεγονότα και από το τέλος της εποχής, αυτοκτονεί μαζί με τη γυναίκα του στις 23 Φεβρουαρίου 1942 στην Πετρόπολη, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ