Χριστίνα Πετροπούλου – Τα εγγόνια του Ομήρου: Παρουσίαση βιβλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν στον Κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Χριστίνας Πετροπούλου «Τα εγγόνια του Ομήρου. Μνήμη Συγγένεια Ταυτότητα στο Γκαλλιτσιανό της Καλαβρίας».

Για το βιβλίο «Τα εγγόνια του Ομήρου» θα μιλήσουν οι:

Michael Herzfeld, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Harvard και Κριτικών Σπουδών Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Leiden, Mέλος διδακτορικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Ρώμης “Tor Vergata”
Manuela Pellegrino, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του University College of London, Μέλος ερευνητικής ομάδας για την Ανθρωπολογία των Μειονοτικών Γλωσσών του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard
Σταυρούλα Πιπύρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews
και η συγγραφέας του βιβλίου, Χριστίνα Πετροπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Την εκδήλωση συντονίζει η Ματρώνη Δικαιάκου, Δημοσιογράφος στην Τηλεόραση της Βουλής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Τα εγγόνια του Ομήρου»:

Περιφρονημένη για χρόνια από την ηγεμονική κουλτούρα, άγνωστη ακόμη και στον κοντινό περίγυρο, σήμερα η ελληνική γλώσσα της Καλαβρίας, γκρέκο/γκρεκάνικα, ανεξαρτήτως του εάν ομιλείται και σε τι βαθμό, με ανακτημένο το γλωσσικό κύρος και το κοινωνικό της γόητρο, έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Καλαβρίας. Ακόμη και οι εξαίσιοι Πολεμιστές του Ριάτσε σε αυτήν τη γλώσσα μας προσκαλούσαν την προηγούμενη χρονιά (2022) να γιορτάσουμε την 50ή επέτειο από την ανακάλυψή τους. Από γλώσσα των “τελευταίων”, των paddèki και tamarri (άξεστοι, απολίτιστοι), όπως ο αστικός κόσμος του Ρηγίου της Καλαβρίας (Reggio di Calabria) χαρακτήριζε τους ορεσίβιους πληθυσμούς από τα ελληνόφωνα χωριά του Ασπρομόντε κάθε φορά που κατέβαιναν στην πόλη, τώρα έχει αναχθεί σε σύμβολο μιας ευγενούς παράδοσης κι ενός ένδοξου παρελθόντος με αναγωγές στη Μεγάλη Ελλάδα και στο Βυζάντιο. Ένα σύμβολο, το οποίο όλοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν. Περιφέρειες, Δήμοι, πόλεις, χωριά, Σύλλογοι, επιζητούν τον προσδιορισμό γκρεκάνικο/α. Οι χθεσινοί paddèki τώρα είναι “τα εγγόνια του Ομήρου” και η γλώσσα τους σύμβολο υπερηφάνειας για όλη την Επαρχία του Ρηγίου -αν όχι για όλη την Καλαβρία. Η χρήση του παρελθόντος και πώς αυτό επιστρατεύεται για να καλύπτει ανάγκες του παρόντος δεν είναι πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. Το ερώτημα είναι πώς φθάσαμε ως εδώ, στη σημερινή “αναγέννηση” του γκρέκο και στα ποικίλα τεκταινόμενα γύρω από αυτό; Απάντηση σε αυτό -και σε άλλα συναφή- έρχεται να δώσει το βιβλίο αυτό. Αφηγούμενο τις περιπέτειες της γλώσσας και του κόσμου της -μέσα από μία πολυετή επιτόπια έρευνα- έρχεται να προσθέσει μια μικρή ψηφίδα στο εξαιρετικά ενδιαφέρον ανθρωπολογικό μωσαϊκό του Νότου της γειτονικής μας χώρας, καθώς και στην Ανθρωπολογία της Μεσογείου.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ