Στην έκθεση “Χρήστος Γεωργουδάκης, Retrospectiva, Χαρακτική – Γλυπτική 1987-2024”, την οποία επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Άννα Χασανάκου, παρουσιάζονται επιλογές έργων του Γεωργουδάκη -πολλά από τα οποία βγαίνουν από το εργαστήριο του για πρώτη φορά- από όλες τις περιόδους της πλούσιας δημιουργικής του πορείας των σχεδόν 40 ετών, προσφέροντας την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την εξέλιξη και τη συνεισφορά του στον τομέα τόσο της χαρακτικής, όσο και της γλυπτικής, τις οποίες κυρίως υπηρετεί.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες, στις οποίες κυριαρχούν τα ασπρόμαυρα χαρακτικά πορτραίτα του σε λινόλεουμ – Υψιτυπίες. Πρόκειται για προσωπογραφίες των σημαντικότερων και πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων του πολιτισμού μας, μορφές – σύμβολα των τεχνών και των γραμμάτων που καθόρισαν τον πολιτιστικό και κοινωνικό πλούτο του 20ου και 21ου αι.
Σπουδαίοι λογοτέχνες και εικαστικοί, εμβληματικοί ερμηνευτές, θρύλοι του ρεμπέτικου, απαθανατίζονται με το δικό του μοναδικό εκφραστικό ιδίωμα, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα μια πορεία αναζήτησης, έμπνευσης και δημιουργικής συνάφειας, ενώ γίνονται οι πνευματικοί του οδηγοί και η προσωπική καταφυγή του.
Παράλληλα στην έκθεση εκτίθενται γλυπτά του Γεωργουδάκη από ατσάλι από τις σειρές του “Γόρδιος Δεσμός” και “Ανθρώπινες Φιγούρες”, κάποια από τα οποία έχουν συμμετάσχει σε μεγάλες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις γλυπτικής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Από τις ενότητες έργων του δεν λείπουν και αυτά με εννοιολογικό χαρακτήρα και σαφές κοινωνικό σχόλιο, όπως το γλυπτό του “Bleeding” ή το χαρακτικό “Καρυάτιδες” που λειτουργούν ως ένα είδος καθρέφτη που αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα.
Ο Γεωργουδάκης αξιοποιεί τις δυνατότητες της χαρακτικής και της γλυπτικής σε μία διαρκή πάλη πρόκλησης και εξέλιξης. Καθώς ο χαρακτήρας και των δύο μορφών έκφρασης απαιτεί συχνά ιδιαίτερη επιδεξιότητα και υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, γίνονται στα χέρια του ένα πολυσχιδές εικαστικό εργαλείο με το οποίο μετουσιώνει αριστοτεχνικά την χειρωναξία σε Πνευματική πράξη, την τεχνική σε Τέχνη.
Επιμέλεια έκθεσης: Άννα Χασανάκου
Χρήστος Γεωργουδάκης:
O Χρήστος Γεωργουδάκης είναι γλύπτης-χαράκτης-γραφίστας, με σπουδές στις εφαρμοσμένες τέχνες, στην σχολή Δοξιάδη και στο Middlesex University of London και με πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία εφαρμοσμένων τεχνών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, με κυριότερες ανάμεσά τους την ART ATHINA, την ΕΕΤΕ, το Βυζανινό Μουσείο, την Πινακοθήκη Πειραιά κ.α., ενώ έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε σημαντικούς χώρους της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι. Το έργο του εκπέμπει μια αίσθηση έντονης δημιουργικότητας και έκφρασης, αναμειγνύοντας μοναδικά στοιχεία της γραφής, της ζωγραφικής και της γλυπτικής.
Καθηγητής στο τμήμα ΒΑ (Hons) in Graphic Design του ΑΚΤΟ από το 1983, στο τμήμα (BA) in Fine Art and Technology και στο τμήμα (BA) in Sketch-Comics-Cartoon έχει συμβάλλει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων ταλέντων στον χώρο του γραφιστικού σχεδιασμού.
Υπήρξε ιδρυτής της εταιρείας DESIGN DIEDRO από το 1983 έως το 2013, όπου επέδειξε την επαγγελματική του προσέγγιση και τη δημιουργική του ικανότητα σε διάφορα επιχειρησιακά πρότζεκτ.
Το 1995 σχεδιάζει την μία πλευρά των μεταλλίων για τους ΧΙΧΧ Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Καλαθοσφαίρισης Ανδρών & για τους V Παγκόσμιους Αγώνες Καλαθοσφαίρισης Εφήβων. Την άλλη πλευρά των μεταλλίων σχεδιάζει ο Δημήτρης Μυταράς.
Το 2020 μετά από διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού ΤΑΠΑ (Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων) επελέγει το χαρακτικό του “The Absense” για τα εκθετήρια των ελληνικών μουσείων.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και διατηρεί το εργαστήριο του.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μίκης Θεοδωράκης, Χαρακτικό σε λινόλεουμ – Υψιτυπία, 40×30 εκ.