Ο ζωγράφος Χρήστος Παλλαντζάς δημιούργησε και παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα με θέμα τη Ναύπακτο και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Με την επιστράτευση πολλών στρώσεων χρώματος, τα μνημεία της πόλης χάνονται στην αχλή του χρόνου.

Ο παραθαλάσσιος οθωμανικός πυργίσκος, χαμένος στην πρωινή ομίχλη, μπορεί να είναι κάτι που είδε σήμερα ο ζωγράφος, όμως αν μισοκλείσουμε τα μάτια ίσως διακρίνουμε τον φρουρό που φυλά σκοπιά, κρατώντας το τόξο του. Ίσως πάλι τα τείχη με τις δαντελωτές πολεμίστρες να μην ανήκουν μόνο στην καστροπολιτεία της Ναυπάκτου, αλλά να είναι μια αναφορά σε όλα τα μεσαιωνικά, οθωμανικά και ενετικά τείχη που στολίζουν τις ακτές της Μεσογείου.

Στις διαδρομές του κατά μήκος του Κορινθιακού από Αθήνα προς Ναύπακτο, αλλά και σε άλλα ταξίδια του στην Πελοπόννησο, τη Φωκίδα και την Αιτωλοακαρνανία φυλακίζει με τα μάτια του, όχι τόσο το τοπίο αυτό καθαυτό, όσο την αίσθηση που ο ανοιχτός ορίζοντας αφήνει μέσα του, και με τα μάτια της ψυχής αποτυπώνει στο τελάρο τα χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς ενός τόπου σε μια άχρονη διάσταση. Πορτοκαλί του καδμίου, λευκό του μόλυβδου, μπλε του κοβάλτιου και άλλα χημικά στοιχεία, επιστρατεύονται για να καταδείξουν το πέρασμα του χρόνου ή μια στιγμή του.

Η Ναύπακτος μετά από μια καταιγίδα, η θάλασσα του Κορινθιακού όταν ο ήλιος έχει δύσει, η Ακρόπολη λουσμένη στο αττικό φως. Με τα δάχτυλά του σκαλίζει το χρώμα, το δουλεύει και το στρώνει, μέχρι να νιώσει ότι η επιφάνεια του καμβά έχει ζωντανέψει και αποπνέει την αύρα του νερού, το κύκλωμα του κεραυνού, την ένταση του καυτού ήλιου.

Η έκθεση «Τόπος & Μύθος» διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη και θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Απογευματινός ορίζοντας, λάδι σε καμβά, 100 x 150 cm