Το Θέατρο Βεάκη παρουσιάζει την πιο ελληνική Χριστουγεννιάτικη παράσταση με τίτλο «Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα» …

τη Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2012 στις 17.30. 

 
Με Καλικάτζαρους, δρώμενα, κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα και  τον  Άγιο Βασίλη από την Καππαδοκία, ο μαγικός Καλαντομάγος  μας  μεταφέρει  στη χώρα των Ελληνικών Χριστουγέννων. Για να ζήσουν και να γνωρίσουν τα παιδιά μας την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων όπως την ερμήνευσε ο λαός μας, με τραγούδια, χορούς και ξόρκια.
Η παράσταση θα παιχτεί φέτος για 12η χρονιά! Όλη η μουσική της παράστασης είναι ζωντανή!

Ο στόχος μας είναι να χαρίσουμε στα παιδιά τα Ελληνικά Χριστούγεννα. Σαν ένα παραμύθι, ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα με ήχους μαγικούς και την παρέα ενός καλαντομάγου. Με ζωντανή μουσική, χορούς και τραγούδια τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν μέσα από τα μάτια των προηγούμενων γενεών το μέλλον, το διαφορετικό, ανακαλύπτουν τα σύμβολα αλλά και την ουσία μιας νέας γέννησης, της αναγέννησης της καρδιάς.

Οι καλικάτζαροι, ο Άγιος Βασίλης ο Καππαδόκης, και τα ίδια τα έθιμα των Χριστουγέννων συνθέτουν μια χαρούμενη ιστορία γεμάτη χρώματα, μαγεία και εκπλήξεις.

Η παράσταση αυτή, από τότε μέχρι τώρα δίν

Κείμενα: Ματίνα Τσιγκούνη
Σκηνοθεσία: Θωμάς Κινδύνης
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Άννα-Σεβαστή Τζίμα

Παίζουν: Αντώνης Βαρθαλίτης, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Σοφία Λυμπέρη, Ευγενία Παπαδάκη, Αλέξανδρος Πισκιούλης, Νίκος  Σιδερίδης

Συμμετέχουν από το ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ: Αποστολία Βαρδονικολάκη, Γιάννης Βουλαρινός, Διονυσία Εφεντάκη, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Γιάννης Θεοδοσίου, Αγγελική Μανωλακίου,  Αλέξης Τζέμης, Αριστούλα Τόλη 

Mε τη συμμετοχή του ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ (Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών)

Λίγα λόγια για το ΕΛ.ΚΕ.ΛΑΜ

Το ΕΛΚΕΛΑΜ ιδρύθηκε στις 21/06/1982. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως μέσω της εκπαίδευσης, της έρευνας και της σκηνικής παρουσίασης του παραδοσιακού χορού, φροντίζοντας τόσο για την εξάπλωσή του ως κοινωνικό φαινόμενο όσο και την εξέλιξή του στο πεδίο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Διευρύνοντας το πεδίο της δράσης του το ΕΛΚΕΛΑΜ προώθησε δραστηριότητες σχετικές με την επιμόρφωση των νέων, όπως συνέδρια για το χορό και το λαϊκό πολιτισμό, σεμινάρια με θέματα για την Ευρωπαϊκή νεολαία, ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, χοροεσπερίδες και μόνιμες εβδομαδιαίες χορευτικές συναντήσεις όπου διδάσκονται οι χοροί όλης της Ελλάδας. Ακόμη υποστήριξε αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Οργάνωσε τμήματα Ιματιοθήκης, Βιβλιοθήκης, Ταινιοθήκης, Φωτογραφίας, Μουσικών Οργάνων και Αρχείο Μουσικών Εκδόσεων το οποίο με βάση επιτόπιες έρευνες πραγματοποίησε έως τώρα έξι εξειδικευμένες μουσικές εκδόσεις.

Η χορευτική Ομάδα του ΕΛΚΕΛΑΜ που πραγματοποίησε την πρώτη της παράσταση στις 31/08/1987, έχει λάβει μέρος σε 500 περίπου εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Έχει επίσης οργανώσει 3 μεγάλα πρωτοποριακά σεμινάρια για τον παραδοσιακό χορό (1987, 1991,1992) σε μία εποχή «προοίμιο» της άνθισης του θεσμού των σεμιναρίων. Έχει επιπλέον πραγματοποιήσει 61 Διεθνείς αποστολές σε 18 χώρες ενώ συμμετείχε επικουρικά σε 9 αντίστοιχες αποστολές άλλων φορέων. Την περίοδο 2004-2005 συνέπραξε με χορευτικά σχήματα 7 Ευρωπαϊκών χορών (Ουγγαρία, Φιλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Κύπρος) στην κοινή μουσικοχορευτική παραγωγή « European Dance Caravan» που υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάστηκε σε όλες τις συνεργαζόμενες χώρες. Διακρίθηκε σε έξι διεθνείς διαγωνισμούς που έλαβε μέρος με επτά συνολικά διακρίσεις Στα πλαίσια της φετινής του δράσης, ταξίδεψε σε Ουγγαρία, Καναδά και Ελβετία, πραγματοποίησε 22 παραστάσεις στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τις «Ιστορίες για κρουστά» του Βασίλη Βασιλάτου, ήδη παρουσίασε τρεις φορές το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα «Από το Δούναβη μέχρι τον Έβρο», με αφιερώματα στις παραδόσεις της Ουγγαρίας, Σερβίας, Σκοπίων, Βουλγαρίας και Ελλάδας.