Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Xρόνια πολλά κύριε Τσέχωφ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πρόκειται για μια παράσταση -φόρο τιμής στον Αντόν Τσέχωφ, τον συγγραφέα που καθόρισε την πορεία του σύγχρονου θεάτρου, με δύο αριστοτεχνικά μονόπρακτα, το «Κύκνειο Άσμα» και την «Κυρία χωρίς σκυλάκι».  Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί το Σάββατο 6/04/13, στις 21.00.

Το «Κύκνειο Άσμα» του Αντόν Τσέχωφ είναι ο απολογισμός μιας χαμένης ζωής από έναν απόμαχο ηθοποιό που θυσίασε την προσωπική του ευτυχία για το Θέατρο. Το έργο διαδραματίζεται στην άδεια σκηνή ενός επαρχιακού θεάτρου. Ο Βασίλι Βασίλιεβιτς Σφετλόβιντωφ, ένας κωμικός ηθοποιός, κατά την διάρκεια μιας παράστασης που δίνεται προς τιμήν του, αποκοιμιέται κι όταν πια ξυπνάει, το θέατρο είναι άδειο και σκοτεινό. Στην περιδίνηση των σκέψεών του, στο θολωμένο από το βάρος της ηλικίας και μέθης μυαλό του έρχονται μνήμες από το θεατρικό του παρελθόν και με τη βοήθεια ενός υποβολέα οι ρόλοι που ονειρεύτηκε αλλά δεν ερμήνευσε ποτέ, παίρνουν σάρκα και οστά με τρόπο κωμικό αλλά και τραγικό. Το «Κύκνειο Άσμα» είναι ο επίλογος μιας χαμένης ζωής. Μια δραματική σπουδή σε μία πράξη όπου ο Τσέχοφ με αριστοτεχνικό τρόπο χρωματίζει την ήπια ήττα μιας ανθρώπινης ψυχής

Η «Κυρία χωρίς σκυλάκι»  είναι μια διασκευή του Γκαμπριέλ Αρού για το θέατρο βασισμένη στο διήγημα του Αντόν Τσέχωφ «Η κυρία με το σκυλάκι». Μια γοητευτική ιστορία αγάπης, όπου ο συγγραφέας περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο τα ερωτικά σκιρτήματα δύο αταίριαστων εραστών που ζουν το πάθος του παράνομου έρωτά τους, την ένταση των συναισθημάτων τους, την υπέρβαση των κοινωνικών στερεότυπων με φόντο την ρομαντική ατμόσφαιρα της Γιάλτας. Το φινάλε παραμένει ανοικτό.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ο έρωτας και ο θάνατος. Κανένας δε μπορεί να τους ξεφύγει. Τίποτα δεν μένει ανεπηρέαστο από την καταλυτική τους δύναμη. Καμιά σημαντική μας απόφαση, σκέψη, πράξη, δεν είναι ανεξάρτητη από την σιωπηλή αλλά  άγρια μάχη που διεξάγεται μέσα μας ανάμεσα στον πόθο για αιωνιότητα που μας εμπνέει ο έρωτας και τον τρόμο της προσωρινότητας που μας υποβάλλει η επίγνωση ότι κάποια μέρα αυτός ο κόσμος θα υπάρχει χωρίς εμάς.

Να ο άξονας που διαπερνάει τα δύο, εκ πρώτης όψεως διαφορετικά, μονόπρακτα που θα δείτε.

Με τον Τάσο, τον Λευτέρη και την Λουκία δουλέψαμε «αλά παλαιά» που λένε. Αφήσαμε τη φωνή του Τσέχωφ να σταλάξει στην ψυχή μας, να την ξεσηκώσει και μετά να την γαληνέψει. Να την οργώσει, να την γονιμοποιήσει και να την ξεχορταριάσει. Να την καταστήσει ικανή να λειτουργήσει σαν καλός αγωγός του ανθρωπισμού, σαν όργανο μετάγγισης λίγου από το ζωντανό αίμα του απόντος Τσέχωφ στις φλέβες σας, Κυρίες και Κύριοι.

Αποφύγαμε, όσο μας ήταν δυνατόν, τις μοχθηρές Συμπληγάδες που μας την έχουν στημένη στη γωνία και, μεταμφιεσμένες σε Σειρήνες, μας προτρέπουν:

–  Απλοποιήστε το για να καταλαβαίνουν οι αμαθείς…

– Όχι,  αποδομήστε το και περιπλέξτε το για να εκστασιάζονται οι        ημιμαθείς…

Αλλά το Θέατρο επιβιώνει χάρη στους φιλομαθείς.

Ευχαριστώ θερμότατα τον Γιάννη Μετζικώφ που έδωσε σχήμα στις οπτασίες μας.

Και ευγνωμονώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που έδωσε για δυο ολόκληρα χρόνια στέγη στις εμμονές μου.

Γεια χαρά.

Γιάννης Καλατζόπουλος

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος

Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική επιμέλεια-φωτισμοί: Γιάννης Καλατζόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

«Η κυρία χωρίς σκυλάκι»

Θεατρική διασκευή του Γκαμπριέλ Αρού βασισμένη στο διήγημα του Αντόν Τσέχωφ «Η κυρία με το σκυλάκι».

Απόδοση: Γιάννης Καλατζόπουλος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Τάσος Πανταζής (Δημήτρης), Λουκία Βασιλείου (Άννα)

«Το κύκνειο άσμα»

Δραματική σπουδή σε μία πράξη του Αντόν Τσέχωφ

Μετάφραση: Γιώργος Θέμελης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Τάσος Πανταζής (Βασίλι Βασίλιεβιτς Σφετλόβιντωφ), Λευτέρης Λιθαρής (Νικήτα Ιβάνιτς)