Χρονικό μιας σταυροφορίας – Pόδης Pούφος

Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την επανέκδοση του κλασικού μυθιστορήματος του Ρόδη Ρούφου, Χρονικό μιας σταυροφορίας σε επίμετρο του Ν. Ε. Καραπιδάκη.

Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την επανέκδοση του κλασικού μυθιστορήματος του Ρόδη Ρούφου, Χρονικό μιας σταυροφορίας σε επίμετρο του Ν. Ε. Καραπιδάκη.

Από τα πρόσωπα του χρονικού τούτου, ένα μονάχα είναι εντελώς αληθινό: εκείνο στο οποίο αφιερώνεται το πρώτο βιβλίο.

Από τις πολιτικές παρατάξεις του χρονικού τούτου, μία μονάχα είναι εντελώς αληθινή: εκείνη που σκότωσε τον Κίτσο Μαλτέζο.

Κάθε άλλη ομοιότητα δεν είναι βέβαια τυχαία, γιατί σύνθεσα το υλικό μου, θέλοντας και μη (ίσως από έλλειψη φαντασίας), από τις ζωντανές αναμνήσεις της εποχής εκείνης κι απ’ όσους ανθρώπους γνώρισα τότε. Δεν είναι όμως και θελημένη, γιατί σκοπός μου ήταν να ξαναζήσω μια ορισμένη ατμόσφαιρα κι όχι να επαινέσω, να χτυπήσω ή να σατιρίσω κανέναν.

Αντικειμενικός δεν προσπάθησα να σταθώ. Ο τραυματίας δεν κοιτάζει τις πληγές του αντικειμενικά όπως ο γιατρός. Ο τραυματίας είναι μεροληπτικός και εγωκεντρικός.

Όλοι μας έχουμε από κάποιο τραύμα. Αν αξίζει να μιλάμε γι’ αυτό – θα το κρίνουν οι άλλοι.

[Ρόδης Ρούφος, σημείωση στην πρώτη έκδοση του 1954]

 

O Pόδης Pούφος γεννήθηκε το 1924 και πέθανε το 1972. Σπούδασε νομικά και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ως διπλωματικός υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών υπηρέτησε στη Βιέννη, στη Λευκωσία, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει το δικτατορικό καθεστώς, τον απέλυσαν το 1969.

Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα: την τριλογία Xρονικό μιας Σταυροφορίας, τη Xάλκινη Eποχή, που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά με τίτλο The Age of Bronze, και το μυθιστόρημα Oι Γραικύλοι. Εξέδωσε ανώνυμα στην Ελβετία τον τόμο καταγγελίας της δικτατορίας Vérité  sur la Grèce (1970), που μεταφράστηκε και στα αγγλικά. Συμμετείχε σε αντικαθεστωτικές συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα (Δεκαοχτώ κείμενα, Νέα Κείμενα, Νέα Κείμενα 2)  και στο εξωτερικό (Greece under Military Rule). Mετέφρασε επίσης τα Eλληνικά του Ξενοφώντα και το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου. Τα σημαντικότερα δοκίμιά του συγκεντρώθηκαν στον τόμο Οι μεταμορφώσεις του Αλάριχου. Μετά τον θάνατό του, οι κληρονόμοι του εξέδωσαν τον τόμο Επιλογή, με ανέκδοτα λογοτεχνικά του κείμενα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ