Χωρογραφίες, σημεία φυγής: Ομαδική έκθεση στο Artscape Athens

Η ομαδική έκθεση «Χωρογραφίες, Σημεία Φυγής» θα φιλοξενείται στο χώρο Artscape Athens, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου 2014.

Η ομαδική έκθεση «Χωρογραφίες, Σημεία Φυγής» θα φιλοξενείται στο χώρο Artscape Athens, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου 2014.

«Ο χώρος της ζωής μας δεν είναι ούτε συνεχόμενος, ούτε απεριόριστος, ούτε ομοιογενής, ούτε ισότροπος. Είμαστε άραγε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα σημεία όπου ο χώρος διαλύεται, αποσυνδέεται κι ανασυντάσσεται; […] Το πρόβλημα δε συνίσταται τόσο στο να επινοήσουμε το χώρο πόσο μάλλον δε στο να τον εφεύρουμε εκ νέου αλλά στο να τον διερευνήσουμε ή ακόμη πιο απλά να τον διαβάσουμε.» Georges Perec, Espèces d’espaces, 1974.

Η έκθεση «Χωρογραφίες, σημεία φυγής» θέτει ως αφετηρία την υποκειμενική διάσταση του χώρου και το ρόλο των στοιχείων της κίνησης, της περιπλάνησης, της σύγκρουσης στο έργο δέκα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών.

Ο Edward Casey γράφει ότι η ζωή είναι τόσο ολοκληρωτικά «τοπικά-διαποτισμένη», που η ιδέα του μη-τόπου ή του άτοπου χώρου είναι ικανή να προκαλέσει τη βαθύτερη αγωνία (Casey, Ε. 1993). Ξεκινώντας από αυτή την αγωνία ή αλλιώς το φόβο του κενού χώρου και τoυ ανοίκειου της ετερότητας, που καταστέλλεται ως μιαρό , επίφοβο και επικίνδυνο σώμα (Κουκουτσάκη, A. 2014), η παρούσα έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει «σημεία φυγής», μέσα από τα οποία η υφή, τα επίπεδα, οι φαντασιώσεις και οι υπερβάσεις του χώρου αποκτούν μια νέα «ορατότητα» (Lefebvre, H. 1991).

Η τοποθεσία του χώρου τέχνης Artscape Athens, φορτισμένη από συνεχόμενους μετασχηματισμούς, κοινωνικές δυναμικές, καθημερινότητες συνύπαρξης και σύγκρουσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη συλλογιστική πορεία της έκθεσης. Σ’ ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του ‘30, λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Αμερικής, οι ετερότητες, οι αντιφάσεις, το τυχαίο και οι χρονικές ασυνέχειες, στοιχεία της χωρικής εμπειρίας, που συνήθως αποσιωπούνται στο πλαίσιο κυρίαρχων αναπαραστάσεων, έρχονται στο προσκήνιο μέσα από ένα διάλογο εικαστικών πρακτικών και παρεμβάσεων.

Τα παραδοσιακά δίπολα της ερμηνείας του χώρου όπως: «εντός-εκτός», «κίνηση-στασιμότητα», «κενό-πλήρες», «αυτόχθονες-νομάδες», «καταστροφή-δημιουργία», «καθαρό-μιασματικό» διαβάζονται ξανά για να αμφισβητηθούν, ενώ το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών στρέφεται στο ενδιάμεσο, στις σχέσεις, τις ασυμμετρίες και τις συγχύσεις.

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014, το Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής θα πραγματοποιήσει στο χώρο του Artscape Athens τις δράσεις «Ταξιδεύοντας – Κατοικώντας στην πλατεία Αμερικής». Στόχος των συλλογικών δράσεων είναι να διερευνηθεί η πρακτική της χαρτογράφησης, όχι ως μέθοδος καταγραφής, αλλά ως μέσο έκφρασης και διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων που ζουν στην Πλατεία Αμερικής.

Συμμετέχουν: Ανθή Δαουτάκη, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής – Ελένη Τζιρτζιλάκη, Ηρακλής Κοπίτας, Έλλη Κουτσουκέλη, Ανδρέας Λυμπεράτος, Άγγελος Μπούσμπουρας, Πάνος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παπαζήση, Μαίρη Ρουσιώτη, Ήρα Σπαγαδώρου Επιμέλεια έκθεσης: Πάνος Γιαννικόπουλος, Αγλαΐα Κομνηνού, Χριστίνα Πετκοπούλου

Επιμέλεια έκθεσης: Πάνος Γιαννικόπουλος, Αγλαΐα Κομνηνού, Χριστίνα Πετκοπούλου

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ