Ο Dubuffet πίστευε ότι ο “πολιτισμός”, δηλαδή η κυρίαρχη κουλτούρα, κατόρθωσε να προσαρμόσει στα μέτρα του κάθε νέα εξέλιξη στην τέχνη, στερώντας της έτσι την οποιαδήποτε δύναμη μπορεί να είχε, και καταπνίγοντας την αυθεντική έμπνευση. Η Art Brut (Ακατέργαστη ή Ωμή Τέχνη) ήταν η δική του λύση σ\’ αυτό το πρόβλημα – μόνο αυτή ήταν απρόσβλητη από τις επιρροές της κουλτούρας, και δεν μπορούσε να απορροφηθεί ή να προσαρμοστεί, ακριβώς επειδή οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν.Τα έργα του Γιώργου Μελάτου εντάσσονται στα πλαίσια του καλλιτεχνικού ρεύματος της Art Brut, η οποία πέρα από την οδύνη του δημιουργού, τον αυθορμητισμό, την επινοητικότητα και την εκφραστική δύναμη, αναδύει την πιο αδρή τοπιογραφία της ανθρώπινης ψυχής.
Βιογραφικά στοιχεία καλλιτέχνη:
Ο Γιώργος Μελάτος γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, στις 21 Ιουλίου του 1955. Ήρθε στην Ελλάδα το 1964 κι έκανε σπουδές Ζωγραφικής στην Σχολή ∆οξιάδη. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές ∆ιαταραχές, “Η Αναγέννηση”. Η πρώτη Ατομική του Έκθεση, με μεγάλους πίνακες, έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του ∆ήμου Αθηναίων, τον ∆εκέμβριο του 1999. Ακολούθησαν κι άλλες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η “Lundbeck Hellas” οργάνωσε μια έκθεση όπου ο Γιώργος Μελάτος ζωγράφισε μαζί με τον Αλέκο Φασιανό.
Συμμετείχε, επίσης, σε έκθεση που οργάνωσε η “Very Special Art”, στο Γκάζι, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις στον χώρο του “Art Gallery Cafe”. Αρκετά έργα του Γιώργου Μελάτου έχουν χρησιμοποιηθεί σε εξώφυλλα βιβλίων, ενώ το έργο του “Βιολιστής” είχε αναρτηθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Έχει πάρει το 1ο Βραβείο σε ∆ιαγωνισμό της “Very Special Art”, στην Αμερική, και ο πίνακας που πήρε το βραβείο χρησιμοποιήθηκε σαν αφίσα του Υπουργείου Υγείας. To 2004, πρωταγωνίστησε, μαζί με τον καθηγητή ζωγραφικής Χαράλαμπο ∆ερμάτη, στο mini art video με τίτλο “Reflection”. Το video σκηνοθετήθηκε από τον Γεώργιο Τάντο για την JANSSEN-CILAG.