Yiorgos Psihoyios Τrio: Από το ρεμπέτικο στην τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας καλεί σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στους δρόμους του ρεμπέτικου με όχημα την τζαζ, από το περίφημο τρίο των Γιώργου Ψυχογιού, Μάνου Λούτα και Σεραφείμ Μπέλλου, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας καλεί σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στους δρόμους του ρεμπέτικου με όχημα την τζαζ, από το περίφημο τρίο των Γιώργου Ψυχογιού, Μάνου Λούτα και Σεραφείμ Μπέλλου, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014.

Το τρίο του Γιώργου Ψυχογιού θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς πάνω σε γνωστές συνθέσεις των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Μπαγιαντέρα, Τσαούς, Χιώτη, Καλδάρα, Χατζιδάκι κ.ά.

Συμπράττουν οι μουσικοί Λευτέρης Ανδριώτης και Αλέξανδρος Τσάμης. Τραγουδούν οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή και η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη.

Με όχημα την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό όπου διαπρέπει χρόνια τώρα, ο Γιώργος Ψυχογιός ανεβαίνει στη σκηνή του Μεγάρου με στόχο να συμπαρασύρει το κοινό στους δρόμους του ρεμπέτικου της νιότης του, εκείνου που πρωτάκουσε κι αγάπησε τη δεκαετία του ’60 μέσα από τις «χοντροκασέτες» που έπαιζαν ασταμάτητα στο παμπάλαιο κασετόφωνο του πατέρα του συνοδεύοντας αξέχαστες οικογενειακές στιγμές. Αλλά και του ρεμπέτικου που συνδέθηκε με την έκφραση της γνήσιας λαϊκής ψυχής σημαδεύοντας τη μουσική ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο εξαίρετος πιανίστας (και πολυοργανίστας καθότι δεξιοτέχνης σε ακορντεόν, hammond, fender rhodes, celesta και hapsicord), μαζί με τους Μάνο Λούτα (στο κοντραμπάσο και το ηλεκτρικό μπάσο) και Σεραφείμ Μπέλλο (στα τύμπανα) που συναποτελούν το περίφημο Yiorgos Psihoyios Trio, θα δημιουργήσουν έναν σπάνιο συνδυασμό γνωστών κι αγαπημένων μελωδιών, γραμμένων από τους μεγάλους δασκάλους του ρεμπέτικου στη χώρα μας όπως τους Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μπαγιαντέρα, Γιοβάν Τσαούς, Μανώλη Χιώτη κ.ά., αποδίδοντας τη σχέση τζαζ και ρεμπέτικου με τρόπο μοναδικό.

Με καλεσμένους τους μουσικούς Λευτέρη Ανδριώτη (στην κρητική λύρα) και Αλέξανδρο Τσάμη (στα κρουστά) όπως επίσης τις αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή και την ηθοποιό Χριστίνα Μαξούρη που τους συνοδεύουν στο τραγούδι με τις εξαίσιες φωνές τους, το Yiorgos Psihoyios Trio θα επιχειρήσει να αποδείξει στην πράξη πως δεν υπάρχουν σύνορα στη μουσική, ερμηνεύοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς πάνω σε γνωστές συνθέσεις. Την επιμέλεια του προγράμματος και τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Γιώργος Ψυχογιός.

Η συναυλία του Yiorgos Psihoyios Τrio εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Η αρχή της συναυλίας θα γίνει με τραγούδια που έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης, κάποια σε δική του μουσική αλλά και στίχους, όπως συμβαίνει με τα «Πέφτουν της βροχής οι στάλες» και «Η Αχάριστη» (1947), «Πάλιωσε το σακάκι μου» και «Κάνε λιγάκι υπομονή» (1948), «Θα πάω εκεί στην αραπιά», «Σερσέ λα φαμ» (1962) και άλλα σε στίχους των Αλέκου Γκούβερη («Συννεφιασμένη Κυριακή», 1948), Νίκου Ρούτσου («Απόψε κάνεις μπαμ», 1949), Γεράσιμου Τσάκαλου («Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα», 1953) και Κώστα Βίρβου («Θα κάνω ντου βρε πονηρή», 1953).

Το πλούσιο και αναπάντεχο πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει ακόμη κομμάτια του Μάρκου Βαμβακάρη («Ο κάβουρας», 1960), του Γιάννη Παπαϊωάννου («Σβήσε το φως να κοιμηθούμε» του 1948 σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη-Τσάντα), του Μπαγιαντέρα («Σαν μαγεμένο το μυαλό μου»), του Γιοβάν Τσαούς («Πέντε μάγκες στον Περαία», 1935), του Σταύρου Τζουανάκου («Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω», 1958), του Σώσου Ιωαννίδη-Ψυριώτη («Πρέζα όταν πιείς» σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη), του Μανώλη Χιώτη («Το χρήμα δεν το λογαριάζω», 1938), του Απόστολου Καλδάρα («Μάγκας βγήκε για σεργιάνι»), του Μάνου Χατζιδάκι «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» σε στίχους Μιχάλη Κακογιάννη) όπως επίσης το παραδοσιακό σμυρνέϊκο «Τα παιδιά της γειτονιάς» που θα ερμηνεύσουν οι αδελφές Βουγιουκλή. Η συναυλία ολοκληρώνεται μ’έναν αυτοσχεδιασμό του Γιώργου Ψυχογιού σε δρόμο Re χιτζάζ.

Ο Γιώργος Ψυχογιός γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε να μελετά ακορντεόν σε ηλικία 14 ετών στο Ελληνικό Ωδείο απ’ όπου κι αποφοίτησε το 1987 αποσπώντας πτυχίο με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο, αποσπώντας δίπλωμα σολίστ πιάνου με άριστα παμψηφεί, α΄ βραβείο και εύφημο μνεία εξαιρετικής ιδιοφυίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης ανάλυσης και σημειογραφίας, διεύθυνσης ορχήστρας και έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με διακεκριμένους ξένους πιανίστες (Οxana  Yablonskaya, Ellen Traganas , Lev Vlanskeko, Duo Ganev, Vovka Ashkenazy).

Δημιούργησε την Ορχήστρα και Χορωδία των Φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την οποία και διηύθυνε επί δέκα χρόνια. Παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα γύρω από το χώρο της κλασικής μουσικής, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της jazz και του αυτοσχεδιασμού. Είναι καθηγητής πιάνου σε ωδεία και μουσικές σχολές. Έχει δώσει σημαντικά ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο κι έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και ορχήστρες. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ, θέατρα και αίθουσες συναυλιών σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το φθινόπωρο του 2011 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Jazz Marathon που πραγματοποιήθηκε στον Παρνασσό με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχές εξαιρετικών μουσικών και συγκροτημάτων.

Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα προσωπικά cds συνεργαζόμενος με κορυφαίους σολίστες της ελληνικής τζαζ και κλασικής σκηνής: τα τρία πρώτα με πιάνο («Resurrection … a jazz sensation» το 2006,  «Love obsession … a jazz sensation 2» το 2007, «The Art of Melancholy» το 2011) και το τέταρτο («Yiorgos Psihoyios in Paris» το 2012) με ακορντεόν.

Ο Μάνος Λούτας γεννήθηκε στη Χίο το 1966 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο ηλεκτρικό μπάσο και το κοντραμπάσο το 1980 στο Πινδάρειο-Ωδείο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο New School-Mannes College of Music στη Νέα Υόρκη και αποφοίτησε το 1992 με πτυχίο Jazz Bass Performance έχοντας καθηγητές μεγάλα ονόματα της jazz όπως oι Richie Beirach, Larry Grenadier, Doug Weiss, Jeffrey Carney, Richard Boukas, Phil Markowitz και Mike Longo. Στη Νέα Υόρκη έζησε από το 1988 έως το 1995 και από το 2000 έως το 2001. Συμμετείχε για δύο σεζόν σε Musical Off Broadway Show στο Westbeth Theatre. Εχει εμφανιστεί σε γνωστά αμερικανικά κλαμπς (Mondo Perso, 5Spot, Beacon Theatre, House of Blues κ.ά). Έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες όπως τους Bob Magnuson, Brian Brake, Steve Thorton, Arnie Lawrence, Dave Pullman, Willard Dyson, Matt Garrison, Tia Fuller, Jason Yarde, Sibel Kose, George Kontrafouris, Dimitri Vassilakis, Alex Foster, Jack Walrath κ.ά. Συμμετέχει σε πολλά μουσικά σχήματα ενώ παράλληλα συνθέτει και διδάσκει.

Ο Σεραφείμ Μπέλλος γεννήθηκε το 1969. Άρχισε να παίζει ντραμς ερασιτεχνικά (σε ροκ συγκροτήματα) σε ηλικία 16 ετών. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας έπαιζε στη μπάντα και την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού. Από το 1990 και μετά ασχολείται με την jazz. Σπούδασε στο εργαστήρι κρουστών του Νίκου Τουλιάτου με καθηγητές του Λ. Πλιάτσικα και Γ. Φλώρο και την περίοδο 1993-1994 στο Παρίσι, όπου συμμετείχε σε jazz workshops διακεκριμένων γάλλων και αμερικανών  μουσικών. Παρακολούθησε μαθήματα κλασικών κρουστών και θεωρίας στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου ενώ στη διάρκεια της παραμονής του στη Ν. Υόρκη μαθήτευσε πλάι σε σημαντικούς ντράμερς της παγκόσμιας jazz σκηνής (“Jabali” Billy Hart, Ali Jackson, Bruce Cox, Vanderlei Pereira, Joe Champers, Jimmy Cobb, Bobby Durham κ.ά.). Υπήρξε συνιδρυτής του πρώτου latin jazz γκρουπ στην Αθήνα (Cubana Bop) ενώ έχει συνεργαστεί με το γκρουπ κρουστών του Ν. Τουλιάτου, τους Βalisa (από τα πρώτα γκρουπ salsa μουσικής στην Ελλάδα), τους De Traces παίζοντας reggae, τους Down Town Beat, τον αμερικανό τρομπετίστα Mra Oma, καθώς επίσης με έλληνες συνθέτες όπως ο Λίνος Κόκκοτος. Σήμερα είναι ντράμερ της Big Band Guru με διευθυντή τον Τάκη Πατερέλη ενώ διδάσκει σε διάφορα ωδεία.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να  πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. To ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά, ελληνόφωνα της Κ. Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικο fado,  ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικα μπλουζ, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή» κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική Legend το 2009, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως τους: Μαρία Φαραντούρη, Goran Bregovic, Θανάση Γκαϊφύλλια, Λουδοβίκο των Ανωγείων,Ψαραντώνη, Θ. Παπακωνσταντίνου, Τατιάνα  Λύγαρη, Χρήστο Θηβαίο, Γιάννη Σπάθα, Βασίλη Λέκκα, Ηλία Ανδριόπουλο. Έχουν δώσει συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Βουλγαρία, Η.Π.Α, Ιταλία, Ουκρανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Τουρκία, Ρουμανία, Νεπάλ κ.α. Η Ελένη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας και η Σουζάνα πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών (κατεύθυνση Καθαρών Μαθηματικών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ