Η Έσθερ είναι στο τέλος της καριέρας της ως βασική σχεδιάστρια μόδας στο εργαστήριο της Dior Avenue Montaigne. Μία μέρα, ένα εικοσάχρονο κορίτσι, η Τζέιντ, της ληστεύει την τσάντα στο μετρό. Αντί να καλέσει την αστυνομία η Έσθερ αποφασίζει να φροντίσει την Τζέιντ. Βλέπει σε εκείνη την πιθανότητα να της μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της, την τέχνη της ραπτικής, τον μοναδικό της πλούτο. Στον τρελό κόσμο της Υψηλής Ραπτικής που ο υπέρμετρος ανταγωνισμός είναι καθημερινότητα η Έσθερ θα ξεπεράσει τον εαυτό της και θα αλλάξει τα στερεότυπα.
Τα κοστούμια και τα σκηνικά της ταινίας επιμελήθηκε ο οίκος Dior.
Για την παραγωγή της ταινίας
Η ιδέα της προέκυψε όταν η Σιλβί Οχαγιόν επισκέφτηκε έναν Οίκο Μόδας με μια φίλη της, η οποία λίγο πριν παντρευτεί έμεινε έγκυος, με αποτέλεσμα το νυφικό της να χρειάζεται αλλαγή. Όταν η μοδίστρα άρχισε να δουλεύει, η Οχαγιόν μαγεύτηκε από την ικανότητά της και αποφάσισε να κάνει μια ταινία που θα αποτυπώνει τον εντυπωσιακό τρόπο δημιουργίας των ρούχων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Επιπλέον, μεγάλο μέρος της ταινίας προέκυψε από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την κόρη της, η οποία την έδιωχνε όλο και περισσότερο από κοντά της. Η Οχαγιόν έλεγε στην κόρη της, «Τζέιντ, με απορρίπτεις ως μητέρα, οπότε πρέπει να βρεις μια άλλη θηλυκή φιγούρα που θα σε βοηθήσει να ωριμάσεις και να γίνεις αυτό που θες». Στα μάτια της Οχαγιόν, αυτή η φιγούρα είναι ο χαρακτήρας της Έσθερ.
Τέλος, ο τρίτος παράγοντας που καθόρισε την τελική μορφή της ταινίας ήταν η αγάπη της Οχαγιόν για τη Γαλλία, μια χώρα στην οποία τα πάντα είναι εφικτά και όπου όλα τα άτομα μπορούν να βρουν μια δουλειά εφ’ όσον το αξίζουν. Άλλωστε, όπως αναφέρει κάποιος στην ταινία, «Όλοι μιλούν για τη δουλειά∙ εγώ θέλω να σου προσφέρω ένα επάγγελμα» με την Οχαγιέ να συμπληρώνει πως όταν γνωρίζεις να κάνεις κάτι μπορείς να νιώσεις ευχαριστημένος με τον εαυτό σου.
Η συνεργασία με την Dior
Με το που πρότεινε η Οχαγιέ την ιδέα της ταινίας, ο γνωστός Οίκος Μόδας δέχτηκε, βάζοντας ως μοναδικό όρο να διαβάσουν το σενάριο. Ύστερα, αποδείχθηκαν εξαιρετικά συνεργάσιμοι, επιτρέποντάς της να επισκεφθεί τα ατελιέ, ώστε να δει από πρώτο χέρι τη δουλειά. Σκοπός της Οχαγιέ δεν ήταν να μάθει τις τυπικές πληροφορίες που συναντά κανείς στα βιβλία, αλλά τα μυστικά του επαγγέλματος, τις μικρές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.
Στοιχεία για την ταινία
Σκηνοθεσία Σιλβί Οχαγιόν
Σενάριο Σιλβί Οχαγιόν, Σιλβί Βερχέιντ
Παραγωγή Ολιβιέ Καν
Ηθοποιοί Ναταλί Μπαγιέ, Λίνα Κουντρί, Πασκάλ Αρμπιλότ
Φωτογραφία Ζωρζ Λεσαπτουά
Μοντάζ Μάικ Φρομεντίν
Μουσική Πασκάλ Λενγκάνιε
Διάρκεια 100’